Forstå din valps adferd og start treningen tidlig!
Valpetiden er en kritisk periode for utvikling, og hvordan du håndterer din valps adferd nå vil påvirke dens fremtidige oppførsel. Her finner du nyttige råd om hvordan du kan håndtere valpebiting, gjøre valpen husren, og sørge for at den blir godt sosialisert og miljøtrent. Ved å starte treningen tidlig, legger du grunnlaget for en veltilpasset og lykkelig voksen hund.
Her er et par tips fra en av våre atferdskonsulenter og instruktører:
Valpebiting
Alle valper biter! Dette er en periode som går over, men som kan være slitsom mens den pågår. På samme måte som barn undersøker verden med å putte ting i munnen, gjør valpen det samme. Hos de fleste valper går dette over av seg selv når valpetennene forsvinner i 16-20ukers alderen.
Jeg har forsøkt ulike strategier med valpene mine opp gjennom årene, og det finnes flere råd ‘der ute’. Jeg synes jeg har opplevd at rådet om å pipe/hyle høyt når valpen biter, ofte har motsatt effekt på mange valper. Jeg blir oppfattet som verdens største pipeleke, og det blir ekstra morsomt å bite i meg.
Det jeg synes har best effekt er å rolig frigjøre meg fra valpen, gi den noe annet å tygge på og fjerne meg litt fra situasjonen.
Mange ganger kommer de største bite-raptusene på kveldstid, og ofte er dette tegn på en overtrøtt/sliten valp. Dersom dere ser at dette skjer på omtrent samme tid hver kveld kan det være lurt å prøve å gi valpen noe å tygge på før ‘raptusen’ kommer og la den få fred til å sove.
Dette går over, og det er bare å smøre seg med tålmodighet 🙂
Om du i motsatt fall får en hund som øker valpebiting og blir sint i prosessen, ta kontakt så tar vi en valpekonsultasjon for å hjelpe deg.
Husren
De fleste valper blir husrene og skjønner at de skal gå på do ute når de blir litt større. Avhengig av rase og størrelse på hunden kan alder for dette variere litt.
Det er lurt å ta valpen ut når den har spist, sovet og/eller lekt, slik at den lærer at den skal gå på do ute. I begynnelsen føles det som om man tar valpen ut hvert 5. minutt, men ganske raskt vil det gå lengre tid mellom hver gang valpen må ut. Er uhellet ute og valpen tisser inne er det bare å vaske det opp, og være mer påpasselig med å ta den ut raskere neste gang.
Sosialisering og miljøtrening
Det snakkes mye om viktigheten av sosialisering og miljøtrening av valpen. Når du får valpen hjem 8uker gammel, har du 4-8uker med gode muligheter til å introdusere valpen til alt den skal være med på som voksen. Dette betyr i midlertid ikke at den skal snakke med alt og alle den møter, men at det er lurt at den får møte og hilse på noen folk som ser forskjellige ut (f.eks. barn, gamle, skjegg, hatt, briller, kvinner, menn), og at den får møte noen trygge voksne hunder med ulikt utseende (f.eks. stor/liten hund, lys/mørk pels, lang/kort pels). Dette er for at valpen skal forstå at mennesker og hunder kan se forskjellige ut.
Det er også lurt å finne et par valper i passende alder og størrelse slik at valpen får lekt, lært og utviklet seg sammen med andre valper.
Videre er det lurt å tenke på hva valpen skal være med på som voksen. Skal den være med på tog/buss, ta heis, være med på kafe, i byen etc. er det lurt at valpen får oppleve dette før den er 16uker. Dersom valpen synes alt er bare gøy holder det at den er med på dette en gang, hvis den synes noe er skummelt må dette trenes på. Alt valpen har opplevd som positivt som liten, tar den med seg som voksen. For mange hunder kan nye situasjoner/settinger de aldri har opplevd som valp, oppleves som skumle/utrygge dersom de først opplever dette i voksen alder.
Naviger mellom temaene:
- Valg av Rase og Forberedelser: Lær om hvordan du velger riktig rase og forbereder hjemmet for valpens ankomst.
- Valpeatferd og Trening: Finn ut hvordan du håndterer valpebiting, gjør valpen husren, og sikrer god sosialisering.
- Fysisk Aktivitet og Turer: Tips for å balansere fysisk aktivitet og turer som er tilpasset valpens behov.
- Valpekurs og Våre Tilbud: Utforsk våre kurs og tilbud for å gi deg og valpen den beste starten.