7 Enkle Innendørsaktiviteter for Hunder i Ruskevær

Været begynner å bli mer og mer uforutsigbart disse dager. De norske årstidene er kjent for å dukke opp alle på en og samme dag. Men siden høsten ofte byr på mer regn og stormfullt vær, ønsker vi å dele noen morsomme innendørsaktiviteter som lett kan gjøres inne for å kurere kjedsomhet og hjelpe hunden med å få utløp for energi.

1. Gjenvinning til Hundeleker: Bruk av Resirkulerbare Materialer

Om du er flink til å sortere søppel, har du allerede gjort halve jobben. Vi kan bruke resirkulerbare materialer til å lage hjemmelaget mental stimulering for hundene våre. Dette vil både berike og underholde dem.

Noen hunder elsker å rive ting fra hverandre, mens andre foretrekker å utforske mer forsiktig. Her er alt tillatt, så lenge det er trygt!

Her er noen eksempler på hva du kan gjøre med resirkulerbare materialer:

Pappesker: Legg godbiter eller fôrkuler i esken og lukk den igjen. Om hunden din tar dette raskt, kan du legge sammenkrøllet avispapir inni esken for ekstra utfordring.

Plastflasker: Legg godbiter eller fôrkuler i en plastflaske uten å skru på lokket. Hvis hunden din tar dette raskt, kan du tette åpningen litt med teip eller sette på korken og lage hull i siden av flasken. Ekstra gøy utfordring: fest 3 flasker med godbiter på en streng og heng den opp (f.eks. bruk 2 stoler).

Tomme tørkeruller: Legg godbiter inni rullen og brett endene innover. Hvis hunden tar dette raskt, kan du pakke godbitene inn i papir (avis eller tørkerull) for å øke vanskelighetsgraden.

Pappruller i en eske: Plasser tomme pappruller stående i en eske, deretter legg godbiter oppi rullene og la hunden utforske.

Eggekartong: Bruk samme prinsipp som med pappesker og tørkeruller.

Gamle håndklær: Legg håndkleet på gulvet, strø godbiter, rull det sammen og lag en enkel knute. For noen hunder er det nok med å bare rulle det sammen. (obs: Ikke bruk et håndkle du er redd for at hunden kan ødelegge)

2. Aktiver nesen: Enkle søksleker for hunden din

La hunden få utfolde seg med morsomme og stimulerende søksleker! Om hunden din ikke er vant til slike leker, start enkelt og bygg opp vanskelighetsgraden gradvis.

Søk etter godbiter eller leke

Start med å kaste en godbit på gulvet noen meter unna og si «søk». Når hunden din har forstått konseptet, kan du gjemme godbiten på litt vanskeligere steder og bruke hele huset eller leiligheten for å utfordre hunden. Du kan også bytte ut godbitene med en leke.

Muffinsform

Dette er et morsomt introduksjonsspill som krever bare noen få gjenstander du kanskje allerede har hjemme. Alt du trenger er en tom muffinsform, 12 tennisballer/leker og noen deilige hundegodbiter.

  • Legg godbiter i noen av muffinsformens hull og dekk dem med tennisballer/leker.
  • Fyll de andre tomme hullene med tennisballer/leker.
  • Gi «leken» til hunden din og la den utforske ved å flytte ballene for å finne godbitene som er skjult under.
  • Hver runde kan du endre plasseringen av godbitene slik at hunden må bruke nesen for å finne dem.

Muffinsformen kan også byttes ut med en eggekartong.

Søk i esker (emballasje)

Til denne leken trenger du flere tomme esker.

  • Mens hunden din er i et annet rom, plasser de tomme eksjene på gulvet.
  • I én (eller flere) av eskene, legg godbiter.
  • Ta med hunden din inn i rommet med eskene og oppfordre den til å lete. Når hunden finner en godbit i en eske, ros den og la den spise godbiten.
  • Når hunden har funnet alle de skjulte godbitene, er det viktig å hjelpe den med å forstå at søket er over. Ved å bruke en annen godbit til å lokke hunden bort fra søkeområdet, gir du et tydelig signal om at økten er ferdig. Dette fungerer som en form for pause- eller resett-signal for hunden. Hvis du ikke gjør dette, kan hunden fortsette å lete uten å finne noe, noe som kan føre til frustrasjon eller stress. Ved å introdusere et nytt fokus og belønne hunden, opprettholder du positiv energi i øvelsen og forsterker at dette er en aktivitet dere har kontroll over sammen.
    Når hunden har blitt ledet bort fra søkeområdet, kan du velge om du vil avslutte økten eller starte en ny runde med søk etter godbiter. Hvis du avslutter, er det viktig å gi hunden en tydelig avslutning på leken, slik at den forstår at aktiviteten er over. Alternativt, dersom du ønsker å fortsette, kan du gjøre det spennende ved å skjule godbitene på nye steder, noe som vil gi hunden en ny utfordring og holde den engasjert. Dette gir også muligheten til å styrke søksferdighetene ytterligere.

Avanserte søksleker

For hunder som elsker søk, kan du ta det til et høyere nivå! Det finnes flere hundesporter innenfor søksarbeid: spor, Nosework, Smeller, m.m. Sjekk ut om hundeklubben(e) i ditt område har kurs eller treningsgrupper. Det står også informasjon på nosework.no.

3. Lær nye triks: Enkel og morsom hundetrening

Frisk opp kjente triks eller lær hunden din noe nytt! Finn fram godbiter og ha en klar idé om hva du ønsker å trene. Hold treningen positiv og lett, uten press. Husk at det viktigste er å ha det gøy sammen.

Det kan være gøy å bygge på allerede kjente atferder. For eksempel, hvis hunden din er god på å legge seg ned på signal, kan du legge til at den skal ligge på siden eller hvile hodet sitt på bakken. Gi mange pauser og feir små fremskritt!

4. Lag din egen hinderløype hjemme

Du har sikkert hørt om agility og «hunde-parkour». Du kan lage dine egne hindre hjemme! Start med noe enkelt som en stødig puff, skammel eller krakk. Etter hvert når hunden er komfortabel og selvsikker kan du legge til flere hindringer. For eksempel legge en kost på et par stoler, slik at hunden kan hoppe over eller gå under. Eller lage en tunnel med puter, stoler og laken. Et strykebrett kan også fungere som en rampe. Slipp løs kreativiteten din!

Om du ikke har plass inne, kan en nærliggende lekeplass være et godt alternativ. Dette er en fin måte å få brukt kroppen på, selv om det er ruskevær. Et alternativ til en lang tur i dårlig vær.

5. Aktiviseringsleker: Puslespill og morsomme utfordringer

Vi er heldige som lever i en tid der mange nye hundeleker er tilgjengelige! De fleste dyrebutikker har noen hjernetrimleker, og du kan finne nesten hva som helst på nett. For eksempel kan du sjekke ut lekene fra Nina Ottosson, som har leker med ulike vanskelighetsgrader – slik at du kan starte lett og legge til vanskeligheter etter hvert.

Når du er på utkikk etter hjernetrimleker til hunden din, kan det være lurt å sjekke Finn.no eller Facebook-grupper. Mange eiere velger å dele leker videre der når hunden har mestret dem, slik at andre hunder får muligheten til å leke med dem. Dette gir deg også sjansen til å bytte til mer utfordrende alternativer.

6. Tyggeglede: Trygge og gode bein

Hunder har et naturlig behov for å tygge, noe som er viktig for både tannhelsen og den generelle velvære. Tygge- og slikkeaktiviteter gir hunden mental stimulering, reduserer stress og bidrar til å få utløp for overskuddsenergi. Når du velger tyggebein, er det viktig å ta hensyn til hundens størrelse og styrke for å unngå skader.

Gode alternativer inkluderer rå bein, yak-tyggeben, kollagentygg, øksemuskel og oksestrupe. Husk imidlertid at rå bein kan medføre risiko for knekte tenner, så vær oppmerksom på hundens tyggevaner. Når tyggebein blir bløte, kan det også være en svelgefare, så det er viktig å følge med på hunden mens den tygger. For å sikre at hunden din har sunne tenner, kan det være lurt å jevnlig konsultere veterinæren din om passende tyggebein og tannpleie.

Du kan også fylle gummileker med smakfulle godbiter og fryse dem. Vi elsker Westpaw, Kong og Lickimat. Du kan fylle dem med blandinger av hundens vanlige fôr, peanøttsmør, yoghurt, kjøtt, gresskar og andre grønnsaker.

7. Lek sammen: Bygg sterkere bånd gjennom lek

Lek med hunden din! Ja, lek! Det eneste kravet er at det skal være gøy for begge. Kanskje det innebærer å rulle rundt på gulvet, danse, eller løpe. Bruk fantasien og vær barnslig – hunden din vil elske det!


Når været gjør det vanskelig å tilbringe lange dager ute, er det likevel mange måter å aktivisere og underholde hunden din på innendørs. Fra søksleker og hinderløyper til enkle DIY-prosjekter med resirkulerte materialer, finnes det mange kreative måter å holde hunden mentalt og fysisk stimulert. Husk at leken og samspillet mellom deg og hunden din er det viktigste – så ha det gøy, vær kreativ, og nyt tiden dere tilbringer sammen!


For flere inspirasjoner til å nyte høsten med hunden din, sjekk ut vår guide om Høstfarger og Hundeliv – De Beste Turene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Post

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden, godtar du vår bruk av informasjonskapsler.