Ny valp i hus?

Er du en av de heldige som venter på å hente hjem et nytt familiemedlem med pels, eller har du kanskje nettopp hentet hjem valp?

Her er et par tips fra en av våre atferdskonsulenter og instruktører:

Valg av rase:
Har du allerede fått valpen i hus, eller venter på å hente valpen, har du sikkert allerede tenkt på dette.

Hvis du planlegger kjøp av valp kan det være lurt å tenke hva du skal bruke hunden til, f.eks. familiehund, konkurranse, jakt etc. Det kan være lurt å sette seg inn i de ulike rasenes egenskap, slik at sjansen for å unngå problemer pga. normale rase-egenskaper senere i hundens liv. Som eksempel kan det nevnes at trekkhunder trekker og jakthunder jakter, slik at hunder med disse egenskapene vil kreve mer trening for å f.eks. gå pent i hund og komme på innkalling i skog og mark.

Hvor skal valpen sove?
Når valpen er kommet i hus er det viktig at den har et eget sovested, en plass der den kan slappe av, sove og få være i fred. Dette kan f.eks. være en hundeseng eller et åpent bur.

Dersom dere er flere i huset er det også lurt å være enige i forkant om hvorvidt valpen skal få være i sofa og menneskesengen. Det går fint å la valpen være i seng og sofa hvis man ønsker det, men det blir forvirrende for valpen og vanskeligere å forstå hva vi ønsker dersom en lar den være i sofa/seng mens en annen i samme hus ikke gjør det.

Bilkjøring
Alle hunder må sikres i bil, dette kan enten gjøres ved bruk av egnet bilbur eller i sikkerhetssele. Det er viktig at bur/sele er ment for bilbruk og tåler belastningen ved en evt. ulykke.

Annet utstyr
Valpen trenger egne mat- og vannskåler som er stødige, sele/halsbånd som er tilpasset valp og som ikke påfører valpen ubehag er også nødvendig.

Leker
Det kan være lurt å ha noen trygge valpeleker liggende fremme og tilgjengelig for valpen, slik at den har noe å tygge på. Dette minimerer sjansen for at valpen tygger på møbler, tepper, sko og andre ting vi helst ikke vil at den skal ha.

Valpebiting
Alle valper biter! Dette er en periode som går over, men som kan være slitsom mens den pågår. På samme måte som barn undersøker verden med å putte ting i munnen, gjør valpen det samme. Hos de fleste valper går dette over av seg selv når valpetennene forsvinner i 16-20ukers alderen.

Jeg har forsøkt ulike strategier med valpene mine opp gjennom årene, og det finnes flere råd ‘der ute’. Jeg synes jeg har opplevd at rådet om å pipe/hyle høyt når valpen biter, ofte har motsatt effekt på mange valper. Jeg blir oppfattet som verdens største pipeleke, og det blir ekstra morsomt å bite i meg.

Det jeg synes har best effekt er å rolig frigjøre meg fra valpen, gi den noe annet å tygge på og fjerne meg litt fra situasjonen.

Mange ganger kommer de største bite-raptusene på kveldstid, og ofte er dette tegn på en overtrøtt/sliten valp. Dersom dere ser at dette skjer på omtrent samme tid hver kveld kan det være lurt å prøve å gi valpen noe å tygge på før ‘raptusen’ kommer og la den få fred til å sove.

Dette går over, og det er bare å smøre seg med tålmodighet 🙂

Om du i motsatt fall får en hund som øker valpebiting og blir sint i prosessen, ta kontakt så tar vi en valpekonsultasjon for å hjelpe deg.

Husren
De fleste valper blir husrene og skjønner at de skal gå på do ute når de blir litt større. Avhengig av rase og størrelse på hunden kan alder for dette variere litt.

Det er lurt å ta valpen ut når den har spist, sovet og/eller lekt, slik at den lærer at den skal gå på do ute. I begynnelsen føles det som om man tar valpen ut hvert 5. minutt, men ganske raskt vil det gå lengre tid mellom hver gang valpen må ut. Er uhellet ute og valpen tisser inne er det bare å vaske det opp, og være mer påpasselig med å ta den ut raskere neste gang.

Sosialisering og miljøtrening
Det snakkes mye om viktigheten av sosialisering og miljøtrening av valpen. Når du får valpen hjem 8uker gammel, har du 4-8uker med gode muligheter til å introdusere valpen til alt den skal være med på som voksen. Dette betyr i midlertid ikke at den skal snakke med alt og alle den møter, men at det er lurt at den får møte og hilse på noen folk som ser forskjellige ut (f.eks. barn, gamle, skjegg, hatt, briller, kvinner, menn), og at den får møte noen trygge voksne hunder med ulikt utseende (f.eks. stor/liten hund, lys/mørk pels, lang/kort pels). Dette er for at valpen skal forstå at mennesker og hunder kan se forskjellige ut.

Det er også lurt å finne et par valper i passende alder og størrelse slik at valpen får lekt, lært og utviklet seg sammen med andre valper.

Videre er det lurt å tenke på hva valpen skal være med på som voksen. Skal den være med på tog/buss, ta heis, være med på kafe, i byen etc. er det lurt at valpen får oppleve dette før den er 16uker. Dersom valpen synes alt er bare gøy holder det at den er med på dette en gang, hvis den synes noe er skummelt må dette trenes på. Alt valpen har opplevd som positivt som liten, tar den med seg som voksen. For mange hunder kan nye situasjoner/settinger de aldri har opplevd som valp, oppleves som skumle/utrygge dersom de først opplever dette i voksen alder.

Fysisk aktivitet / Turer
Valpen har behov for å røre på seg for å utvikle muskulatur og skjelett, samt balanse og koordinasjon.

Det er mange råd om hvor lange turer valpen kan gå, men jeg tenker at dette (som mye annet) bl.a. avhenger av størrelse på valpen og rase. En liten chihuahua-valp vil gå mye lengre på en 10min tur enn f.eks. en langbeint whippet-valp. Mange valper har ikke behov for å gå tur før de er ca. 4mnd, de synes det er tryggest å være i egen hage eller i kjent nabolag. Det er heller ikke uvanlig at eiere opplever at de har gått tur med valpen, bare for at valpen går på do med en gang den kommer inn. Dette kan i mange tilfeller skyldes at valpen synes det er utrygt i ukjent miljø, og at det å sette seg for å gå på do da er ‘farlig’ i valpens øyne. Dersom du opplever dette med egen valp, kan en enkel løsning være å la valpen få tid til å gå på do i egen hage før og etter tur. Valpen vil etter hvert som den blir eldre begynne å gå på do også andre steder.

Lengden på tur avhenger også av hvor fort man går, om valpen bestemmer tempoet, om man er i skog og mark, går på asfalt, og om valpen har mulighet til å stoppe/ta pauser når den ønsker. Det sies ofte at valpen vil stoppe/senke tempoet når den blir sliten, men i mange tilfeller er valpen så livredd for å miste oss at den vil kunne slite seg helt ut i forsøket med å holde følge med oss.

Valpekurs – hvorfor?
Det kan av mange årsaker være lurt å ta valpen med på valpekurs. På et valpekurs lærer valpen at det går an å være sammen med andre valper uten at det betyr at de skal leke, men at det er eier som er i fokus og som valpen skal forholde seg til. Mange valpekurs legger også opp til miljøtrening med turer til forskjellige steder, slik at valpene får oppleve dette i en trygg setting sammen med flere andre valper.

På mange valpekurs lærer også dere som eiere læringsteori om hvordan dere skal lære valpen å lære. Dette gir dere verktøy til å fortsette treningen også etter endt kurs. Valpen blir ikke lydig etter noen kvelder på valpekurs. Det er dere som eiere som går på kurs for å få veiledning til å kunne trene valpen på en riktig og positiv måte.

Våre tilbud til valp er:

Valpekurs
Se kurskalender under, eller gå inn på avdeling i ditt område og finn kurs der.

Valpepakke
Dette er et tilbud til deg som ønsker en god start på livet med valp. Her har du instruktør for deg selv, får mye informasjon og hjelp til å komme i gang med trening og innlæring på en positiv måte. Vi bruker kun oppdaterte, moderne og positive metoder. Vårt mål er at valpen skal ha lyst til å jobbe med eier, og selv velge å komme tilbake for mer

Valpepakken består av 3 timer med individuell oppfølging/veiledning.
Pris kr. 2300,-
Valpepakken kan gjennomføres på klinikk, som hjemmebesøk eller online. Ved hjemmebesøk tilkommer pris for km og kjøring.

Ønsker du å bestille valpepakke kan du sende mail til post@dyreatferd.no

Valpekveld online
Dette er et online webinar som gjennomføres med jevne mellomrom. Her får du mye generell informasjon om valpetiden, samt tips og råd som vil være til hjelp i hverdagen. Det er også mulighet for å stille spørsmål til atferdskonsulentene/instruktørene som holder webinaret.
Webinaret går over 1 kveld og har en varighet på ca. 1-1,5t. Det er ingen påmelding og link til valpekvelden legges ut i det enkelte arrangement, og man går bare inn på linken når webinaret starter.

Har du spørsmål er det bare å ta kontakt på mail post@dyreatferd.no eller mob. 93993778

 

Kommende valpekurs
mai 2024
Ingen arrangement funnet!