Svetter hunden?

Friendly happy dog running at fast pace towards the camera in a blossoming flower meadow on sunny summer day. Walking a dog outdoors. Super wide angle shot.

Mange av oss har lagt merke til hvordan hunder peser når de blir varme, men visste du at dette bare er en av flere måter de regulerer kroppstemperaturen på? De svetter bl.a. gjennom potene.

Hunder skiller seg fra oss mennesker når det gjelder hvordan de kjøler ned kroppen sin. Mens vi mennesker har millioner av svettekjertler som hjelper oss med å frigjøre varme gjennom svette, har hunder relativt få av dem, hovedsakelig lokalisert rundt potene. Derfor er pesing en viktig mekanisme for hunder når de blir varme. Når en hund peser, øker luftsirkulasjonen i munnen, og varmen fra kroppen overføres til pusten, som deretter slippes ut i luften. Dette gir en effektiv måte for hunden å kvitte seg med overflødig varme på.

Black spaniel lies with his tongue out in hot, scorching sun. Dehydration and heat stroke. Pet care in heat concept.

I tillegg til pesing, kan du legge merke til at hundens poter blir fuktige når de blir varme. Dette skyldes også varmeutslipp. Når hunden går på varme overflater eller blir utsatt for høye temperaturer, vil potene begynne å svette litt for å hjelpe med å regulere kroppstemperaturen. Dette fuktige avtrykket du ser, spesielt på harde overflater som hos dyrlegen, er et tegn på at hunden din prøver å kjøle seg ned.

Det er viktig å være oppmerksom på disse tegnene på overoppheting hos hunder, spesielt i varmt vær eller når de er i stressende situasjoner. Hvis du legger merke til at hunden din peser overdrevent mye eller har ekstremt våte poter, kan det være et tegn på at den trenger en pause og avkjøling. Sørg for at hunden alltid har tilgang til rent vann og skyggefulle områder når den er ute i varmt vær, og unngå å trene eller leke hardt under de varmeste delene av dagen. Å forstå hvordan hunder regulerer kroppstemperaturen sin kan hjelpe deg med å ta bedre vare på kjæledyret ditt og holde det trygt og komfortabelt i alle slags værforhold.

Ha alltid et førstehjelpskrin for hunder tilgjengelig for å håndtere nødsituasjoner. Lær mer om hvordan du kan sette sammen et effektivt førstehjelpskrin her.

Related Post