Dyreatferdssenteret Uncategorized Dyreatferdssenteret – Hva er vi gode på?

Dyreatferdssenteret – Hva er vi gode på?

Det vi gjør ofte, blir vi bedre på! Dette er et godt uttrykk som ofte er sant.  

Så hva er da vi i Dyreatferdssenteret gode på? 

 Vårt fagfelt er hjelp til dyr med problematferd, forebygging via valpekurs og unghundkurs, og veterinærhjelp i form av medisinering ved frykt og angst. Vi i Dyreatferdssenteret er ofte på hjemmebesøk, har atferdskonsultasjoner på klinikk, holder kurs og foredrag for dyreeiere, veterinærer og dyrepleiere. Dette medfører at vi har masse erfaring med ulike dyrearter og atferdsutfordringer.

Vi er opptatt av å stadig videreutdanne oss. Vi holder oss oppdatert på ny forskning og jobber på en etisk måte som ivaretar både eier og dyr. 

Hjelp til og erfaring med ulike dyrearter 

Vi hjelper hunder, katter, hester, fugler og kaniner med problematferd.  

Hunder 
Hunden -menneskets beste venn- har vært til glede for oss som kosedyr, varmepute i sengen, tjenestehund, brukshund og en sosial venn i vanskelige tider. Noen ganger går bestevennen over til å bli “det vanskelige barnet”. Den som ødelegger hus og hjem”, og den som reduserer gleden ved å gå på tur i nabolaget. 

Hvis din hund har blitt noe annet enn det du forventet og ønsket og du av og til kaller ham/henne en problemhund, da er det på tide å ta kontakt. Det kan være nyttig å få en utenfra til å observere og se hva som skjer, og det ønsker vi å hjelpe til med. 

Katter 
Når det gjelder katter har folk i dag flere katter enn hunder, og kattene kan også slite i vår hverdag. Dersom det er for mange katter i nabolaget kan katten din for eksempel begynne å: markere innendørs, holde seg mer innendørs fordi han er redd for å komme i slåsskamp, eller få angstsymptomer som å slikke av seg pelsen. Aggresjon mot eier kan være et tegn på økt stress i miljøet, ta kontakt om du trenger hjelp.  

Kaniner 
Kaniner er blitt populære innendørs-kjæledyr de siste årene. Mange har funnet ut hvor mye selskap de kan være, og hvor morsomt det er å observere kaningrupper sammen. Dessverre er det også mange som sier de ikke greier å lese kaninens språk, og ofte kommer kanineier litt for sent til dyrlege-besøk fordi det går raskt fra en livlig og glad kanin til en som er slapp og veldig syk. Vi hjelper deg og din kanin med å sette opp et innendørs/utendørs habitat som dyrker god velferd, helse og atferd. 

Hester
Mange hesteeiere opplever problemer med lasting på henger, stell og/eller saling. Dette er bare noen av områdene vi ofte kontaktes av hesteeiere om.

Fryktfri håndtering i fokus 

Den nye trenden der dyreeier er blitt veldig opptatt av at stell og håndtering skal skje på en dyrevelferdsmessig måte, er en trend som vi gjerne vil være med på å utvikle og videreformidle.
* Gry Eskeland har forelest om temaet både for dyrepleiere og veterinærer.
* Anna Bjurgård Compton og Anne Kristin Mellgren holder jevnlig kurs i fryktfri håndtering på flere dyreklinikker i Østlandsområdet. Vi snakker om en start- og stopp-knapp for håndtering og hjelper hunde-eiere med treningen til dyrlegebesøk, kloklipp, drypping av øyne og ører eller pelsstell. 
* Carola, som er hundefrisør, holder privattimer i pelsstell for hunder. 

Mange har sett videoer av eksotiske dyr som blir tatt blodprøve av, får tannstell og andre undersøkelser uten bedøvelse, og ønsker at hunden også skal få et lettere liv hos veterinæren. Dette hjelper vi til med, både i form av trening hos veterinæren og i hjemme-miljø. 


Kurs for hunder med atferdsutfordringer 

Passeringskursene våre er spesielt populære. De arrangeres jevnlig både i Asker/Oslo-området og i Råde/Fredrikstad/Moss-området. Veldig mange hunder sliter med frustrasjons-atferd når de går på tur i bånd, og de fleste hunder har egentlig behov for et intensivkurs i å passere andre hunder. Vi fokuserer på å gi hver deltaker og hund et individuelt opplegg der de kan jobbe gradvis mot en permanent løsning, både de som kommer for forebygging og de som allerede har et stort problem. Vi setter opp situasjoner slik at hund og eier mestrer og gjør situasjonene gradvis vanskeligere slik at det nærmer seg den virkelige verden. I det siste har vi sett at flere og flere byhunder sliter med at løshunder kommer bort til dem, og vi tror det kan ha sammenheng med vår kultur i Norge.  

Vi har lang periode med båndtvang, og mange hundeeiere lærer ikke valpene sine å passere andre hunder, de vil heller at de skal hilse i bånd. Dette er ofte starten på et problem som utvikler seg i unghundalder, når vi plutselig sier til hunden at den ikke lenger får hilse på alle og enhver. Da kommer frustrasjonsbjeffing, og etter hvert utagering. Det er et sammensatt problem, og vi ønsker å hjelpe hund og familie med å gjøre hverdagen lettere. 

Vårt seperasjonsangstkurs for hunder som ikke takler å være hjemme alene er et nytt kurs-konsept som raskt er blitt populært. Separasjonsproblemer har mange årsaker, og de må kartlegges for å finne den beste treningsplanen videre. På kurs/eller atferdskonsultasjoner rundt dette temaet jobber vi for å trygge hunden og lære den nye assosiasjoner rundt et å være alene. 

Forebygging av atferdsutfordringer 

Vår erfaring med problematferd har gjort at vi også utvikler våre valpekurs og hverdagslydighetskurs med et mål om å unngå problematferd senere. Vi jobber med et mål om en trygg, trivelig og veloppfostret hund. Vi inkluderer både passering og håndtering som en del av treningen, i tillegg til impulskontroll og fokus. Innkalling er et viktig tema og det samme er god sosialisering og miljøtrening. 

Vi utvikler oss stadig   

I denne perioden med koronavirus (COVID 19) har vi også blitt gode på mer distansert veiledning via telefonmøter, skype og zoom, i tillegg til webinarer online.  

Vi har sett at stadig flere ønsker enkelttimer og privattimer i stedet for kurs, derfor tilbyr vi både drop-in timer for hverdagslydighet og unghundkurs, i tillegg til hjemmebesøk.  

Tidene forandrer seg, og vi må endre oss etter behovet til kundene. I denne koronatid betyr det at vi oftere og oftere gjør disse drop-in timene via skype/zoom/telefon, og med hjelp av videofilming får vi informasjonen vi trenger. Vi gir også instruksjonsvideoer i etterkant for egentrening.

Ta kontakt på mail til post@dyreatferd.no om du trenger hjelp. 

Related Post