Dyreatferdssenteret Uncategorized Frihet for deg og hunden din! Hvordan starte innkallingstrening.

Frihet for deg og hunden din! Hvordan starte innkallingstrening.

Hund som leker fritt i snøen. Trening på innkalling.

Innkalling – Del 1

Vi bruker ofte vinterhalvåret til å slappe av inne og kose oss med en bok eller to, men egentlig er vinteren en god mulighet til å få inn masse trening i små doser, mens vi venter på våren. Det er optimalt til å trene på innkalling!

Hvorfor innkallingstrening?

Jo vi kan starte med det innendørs, og utvikle det videre til utendørs-trening. Det er færre dyr og mennesker på tur i skog og mark, og det er ikke båndtvangsregler å forholde seg til – med noen ekstraordinære unntak. Vi skal allikevel alltid ha kontroll på hunden, så når vi velger sted og tid for innkallingstrening, så må vi tenke på det:

1. Åpne steder, der du har god oversikt:
Velg områder der du har full kontroll og god sikt over hunden.

2. Tider på døgnet, der du har kontroll over forstyrrelsene:
Planlegg øktene på tidspunkter med færre forstyrrelser, slik at hunden lettere kan fokusere på treningen.

3. Medhjelper, for å bygge forstyrrelsene gradvis:
Introduser gradvis forstyrrelser ved å ha en medhjelper som kan hjelpe med å kontrollere forstyrrelsene du introduserer. Etter hvert kan andre elementer som utfordrer hundens oppmerksomhet tas i bruk.

4. Vær og vind:
Ta hensyn til værforholdene og unngå løstrening når det er ekstraordinær båndtvang, værforholdene gjør det vanskelig for viltet å flykte. I disse dager er det innført ekstraordinær båndtvangsregel i mange områder – hold deg oppdatert på ditt område.

Å ha en pålitelig innkalling er ikke bare en praktisk ferdighet, men også essensiell for å opprettholde en sikker og lykkelig relasjon med din firbente venn. Innkallingstrening kan være utfordrende, men med riktig tilnærming og tålmodighet, kan du oppnå suksess. Her er noen tips og råd for å hjelpe deg med å mestre innkallingstreningen med din hund:

3 viktige forberedelser før du går i gang med trening:

1. Belønningssystem:
Identifiser verdifulle belønninger for hunden, enten det er godbiter med ulike konsistenser og smaker eller foretrukne leker. Med gode belønninger får vi oppmuntret/forsterket ønsket atferd under innkalling.

2. Komfort og sikkerhet i utstyr:
Bruk en sele og en langline for å gi hunden frihet samtidig som du opprettholder kontroll og sikkerhet. Når det er båndtvang er det viktig at vi fortsatt holder i langlinen.

3. Velge signal / innkallingsord:
Velg et tydelig og konsekvent innkallingsord, for eksempel «hit», og unngå å bruke det i andre sammenhenger. Unngå vanlige ord i hverdagen for å bevare signalverdien.

Når punktene over er fullført, er det tid for trening:

1. Start hjemme:
Assosiere innkallingsordet med positive ting som smakfulle godbiter.

  • Først, når hunden er ved din side, si ordet og belønn. Gjør dette opp til 10 ganger daglig i 2-3 dager.
  • Neste, når hunden er i nærheten f.eks. samme rom eller etasjer, si ordet og belønn når den kommer til deg. Fortsett i 2-5 dager til du føler du får en god og rask respons.

2. Sakte, men sikkert:
Når hunden svarer raskt og engasjert inne, øker vi gradvis vanskelighetsgraden. Introduser forstyrrelser som en medhjelper som lager lyd eller spredte fôrkuler på gulvet mens du bruker innkallingsordet.

3. Utendørs trening med båndtvang:
Start utetreningen i enkle og kjente omgivelser som hagen eller en rolig park.
For å kunne trene ute når det er båndtvang bruker vi et langt bånd eller langline, slik at hunden får større frihet. Hold alltid i linen.

Vi ønsker å legge opp til suksess, og derfor er det lurt at vi vurderer alltid situasjonen før vi setter i gang trening. Når hunden mestrer innkalling i kontrollerte omgivelser, kan vi gradvis øke vanskelighetsgraden ved å introdusere andre og nye miljø og forstyrrelser.

4. Varier belønningene:
Hold motivasjonen høy ved å variere belønningene og være kreativ.

5. Tren regelmessig, men hold øktene korte:
Hyppige, korte treningsøkter opprettholder oppmerksomheten og skaper positive assosiasjoner med innkallingen.

Ta vinterens rolige stunder som en mulighet til å bygge opp innkallingstreningen gradvis. Med riktig tilnærming, belønningssystem og utstyr, vil du skape et sterkt fundament for en pålitelig innkalling og dermed et trygt og harmonisk forhold med din hund. Ikke nøl med å søke hjelp fra våre avdelinger, da trening sammen med andre kan gjøre prosessen lettere og mer givende.

Lykke til med treningen!

Les Del 2 hvor vi forklarer hvordan du kan trene videre uten båndtvang, inkluderer en enkel treningsplan som innfører disse rådene i et praktisk oppsett.

Related Post