Dyreatferdssenteret Uncategorized Trenger hunder ferie?

Trenger hunder ferie?

Noen ganger kan vi lure på hva hunden tenker om det livet han har, og hvordan han oppfatter vår hverdag med mye jag og mas. Ønsker han å ha en `ferieuke med avslapning? Eller ønsker han en ferieuke med aktivitet? Er det kanskje viktigst å bare være sammen med eier, uansett aktivitet, og hvis eieren har en god sinnstemning, så har også hunden det?

Nova Scotia Duck Tolling Retriever jumping towards the right in a body of water.

Det første spørsmålet er vel «hva er ferie»? Oss mennesker tenker kanskje at det handler om å reise, oppleve nye steder og nye aktiviteter, men vil hunden din ha glede av dette? Ferie er vel egentlig å gjøre noe annet enn i hverdagen, og det er mulig å ha en fin opplevelse og få tilbake roen i kroppen i sitt eget nærmiljø.

Det neste spørsmålet er hva er det hunden trenger ferie fra? Hva er det i hverdagen som stresser og sliter hunden ut?

En hund som har en ivrig hundetrener som eier, som tar den med på hundeklubben eller treningsgruppen flere ganger i uken, trener både agility, lydighet og rundering, hva trenger han mest? Han trenger kanskje litt restitusjon, variasjon i aktiviteter, kanskje tid til å hvile muskler . Kanskje en ferie med hyppige svømmeturer kunne være en ide? Eller en aktivitets-ferie der nesen ble brukt mer enn å løpe lange strekk. Eller kanskje den trenger litt tid for mindfulness?

En hund som brukes aktivt i hverdagen på andre måter, enten som terapi-hund, besøkshund, eller som mine egne hunder (de er ofte demo-hunder for problemhundtrening, og figuranter i passering av andre hunder) Disse hundene har ofte høye krav til å utføre ting som er vanskelige i nye og ukjente miljøer, og da kunne det kanskje være mest ferie å få lov til å slippe det en periode. Få lov til å leke med mennesker og hunder som den kjenner godt.

Hva med familiehunden som lever med en travel familie, der barna blir kjørt på fritidsaktiviteter daglig, og der hunden enten er mye alene, eller mye sittende i bilen, gjerne med korte lufteturer, og lite mentalt arbeid, det blir ofte mye tid til å kjede seg, og for lite eller for mye stimuli. Forskning viser at et slikt liv kan øke risikoen for problematferd, enten i form av separasjonsangst, frustrasjonsbjeffing eller aggresjoner. Men forskning støtterogså at jevnlige pauser fra et slikt liv, der familien tar hunden med på ferier med hundens atferdsbehov i mente, kan snu en negativ utvikling.

Det er en ny trend nå at folk tenker også på hunden når de skal velge ferie. Både i utlandet og i Norge tilbys det sommerkurs, fjellturer og konkurranse-kurs også om sommeren. Kanskje sommeren er tiden for å finne på noe nytt for deg og din hund?

Gry Eskeland

Related Post