Vi vet at separasjonsangst hos hund er en av de mest krevende utfordringene mange hundeeiere møter. Nå er et nytt forskningsprosjekt i gang for å finne ut hva som faktisk fungerer – og hva som skiller de som lykkes fra de som gir opp.
Hvorfor er dette viktig?
Mellom 5 % og 30 % av alle familiehunder viser tegn på separasjonsrelaterte problemer. Mange av disse hundene opplever stress, angst eller frustrasjon når de er alene hjemme – noen bjeffer, andre ødelegger, og mange lider i det stille. Og det rammer ikke bare hunden, men også eieren:
- Dårlig samvittighet
- Klager fra naboer
- Ødelagte møbler
- Et liv som blir satt på pause
Etter pandemien har vi sett en økning i tilfeller av separasjonsangst, noe som gjør dette forskningsprosjektet mer aktuelt enn noen gang.
Hva skal prosjektet finne ut?
Målet er å øke kunnskapen om hvilke behandlingsmetoder som gir best resultat – og hvorfor. Prosjektet er et nordisk samarbeid mellom fagpersoner i Norge, Sverige og Danmark.
To hovedmål med prosjektet:
- Kartlegge hvilke treningsstrategier som brukes i dag, og hvilke erfaringer profesjonelle behandlere har med disse metodene.
- Undersøke hva som kjennetegner vellykkede og mislykkede treningsforløp – og hvilke faktorer som kan påvirke resultatet (f.eks. hundens personlighet, eierens rolle og hvordan treningen legges opp).
Hvorfor trenger vi forskning?
I motsetning til mange andre atferdsproblemer som kan håndteres med unngåelse (som hund-hund-agresjon), så må hunder med separasjonsangst trenes – fordi ingen kan unngå å forlate hjemmet for alltid.
Men det finnes lite forskningsbasert kunnskap om hva som faktisk virker. Det gjør det vanskelig for både eiere og fagpersoner å vite hvor man skal begynne – og hvordan man skal holde motivasjonen oppe når fremgangen lar vente på seg.
Hvordan kan du bidra?
Nå er vi i gang med datainnsamling, og vi ser spesielt etter hundeeiere som allerede har vært i gang med trening over tid og har fått veiledning fra en profesjonell. Hvis det høres ut som deg, eller noen du kjenner – håper vi du vil bidra!
Vil du vite mer om spørreskjemaet eller hjelpe til i forskningen? LES HER
Tusen takk for at du er med på å forme fremtidens behandling av separasjonsangst hos hund!
I tillegg: 18-ukers onlinekurs med tett støtte
Mange eiere trenger mer støtte og struktur for å komme i mål. Derfor tilbyr vi nå det digitale programmet Trygghet Alene, et 18-ukers onlinekurs for eiere som virkelig vil jobbe i dybden med problemet.
Kurset inkluderer:
- 13 videoleksjoner
- 15 live nettmøter med erfarne atferdskonsulenter
- Facebookgruppe med fellesskap og støtte
- Bonus: 4-ukers forberedelseskurs
Kurset er utviklet og ledes av veterinær og atferdskonsulent Gry Eskeland og atferdskonsulent og atferdsbiolog Karoline Måseide Thomassen og gir deltakerne verktøy, støtte og fellesskap gjennom hele prosessen.
Oppstart: 29. april
Påmelding åpen nå – les mer her: https://www.dyrefag.no/course/separasjonsangst